In de winkel verkopen wij ook wierook!
Hier kunt u lezen; wat wierook is, over de geschiedenis van wierook, het gebruik van wierook in verschillende culturen en wat wierook voor uw welzijn kan betekenen.
Wierook
Wierook is een mengsel van aromatische organische stoffen, dat aangestoken kan worden en dan een als aangenaam beoordeelde geur verspreidt. Met wierook wordt ook wel bedoeld de hars (olibanum) van de wierookboom (Boswellia). De oorspronkelijke betekenis van het woord wierook is “wijrook” (rook om te wijden).
Soorten:
Staafjes
Met name voor huishoudelijk gebruik worden vaak wierookstaafjes gebruikt. Dit zijn houten stokjes (traditioneel gespleten bamboe) waaromheen een brandbaar wierookmengsel is gerold. Dit mengsel bestaat naast geurende stoffen uit een bindmiddel en uit stoffen die de verbranding bevorderen. De geurende stoffen kunnen bestaan uit fijn gemalen harsen, etherische olie en andere geurende stoffen. De staafjes worden boven aangestoken en branden (afhankelijk van de grootte) in 10 tot 45 minuten op.
Kegeltjes
De samenstelling van de kegeltjes is vergelijkbaar met die van de stokjes. In dit geval is het mengsel niet om een stokje gerold, maar tot een kegel gerold. Ook de kegel wordt van bovenaf aangestoken en brandt langzaam op.
Korrelwierook
Korrelwierook bevat als regel geen bindmiddel en ook geen stoffen die de verbranding bevorderen. Het bestaat uit grof gemalen of zelfs grotere korrels hars, kruiden en geurende houtsoorten. Mits er voldoende poreuze grondstoffen zijn gebruikt kan hier etherische olie aan zijn toegevoegd.
Grondstoffen
Wierook kan worden gemaakt uit verschillende geurende ingrediënten. Voorbeelden hiervan zijn harsen, zoals olibanum of dennenhars, rozenblaadjes of schors van de berk. Er kunnen etherische oliën worden toegevoegd.
Geschiedenis
Wierook wordt al zeker sinds 1700 voor Christus gebruikt, waarschijnlijk oorspronkelijk als reukoffer. Een reukoffer had tot doel de goden gunstig te stemmen. De geur en het gebed stijgen met de rook omhoog. Een praktisch gebruik van wierook was het verdrijven van rottingslucht. Het bloed en restanten van de dieren die joden offerden, werden gemaskeerd met de indringende geur van wierook.
Wierook werd en wordt in Europa vooral gebruikt in kerken. Hoewel bij de joden nog de geur van de offers verdreven moest worden kon men middels wierook de geur van vermogenden die in de kerk begraven lagen verdoezelen. De uitdrukking rijke stinkerd vindt hier dan ook mogelijk zijn oorsprong. Ook tijdens begrafenissen en pelgrimsoorden waar mensen van ver hebben moeten komen lijkt het gebruik van het geurverdoezelende wierook geen toeval.
De harsen en oliën waren voor gewone mensen onbetaalbaar, omdat deze van buiten Europa geïmporteerd moesten worden. Los daarvan bestond er buiten de kerk geen cultuur van gebruik van wierook.
Sinds de jaren 1960 groeide de belangstelling voor oosterse culturen en religie. In veel landen als China, India, Tibet en Japan wordt veel wierook gebruikt. In deze landen is wierook net zo gewoon, als in de westerse wereld bloemen in huis of het gebruik van zeep of parfum. Met de belangstelling groeide ook de import en gebruik van oosterse wierook.
Christendom
Wierook die men laat smeulen op een luchtig kooltje wordt gebruikt in katholieke, oosters-orthodoxe, oudkatholieke en anglicaanse erediensten. Door het zwieren met het wierookvat door de misdienaar, blijft het kooltje gloeiend. Dit is echter geen vereiste. Een kooltje brandt circa een uur, maar door de constante toevoer van lucht wordt de brandtijd ongeveer gehalveerd. Wierookkorrels (meestal circa 2 mm groot) smeulen ongeveer 10 minuten. De wierook in een kerk is een reukoffer dat symbool staat voor het ten hemel opstijgende gebed.
Wierook komt meer dan honderd keer voor in de Bijbel: vanaf het boek Exodus in het Oude Testament waar God het zelf voor Zijn heiligdom eist tot in de Openbaring van Johannes.
Boeddhisme
In het Boeddhisme wordt wierook veel in tempels gebruikt. In de Yonghe Tempel in Peking bijvoorbeeld wordt wierook bij de ingang verkocht. Op het tempelterrein zelf staan grote wierookbranders, waar de mensen bij staan om grote bossen wierookstaafjes tegelijk te branden. Daarbij staat men geconcentreerd, bukt men, en wordt ook wel geknield. Ook in het Tibetaans boeddhisme is wierook van grote religieuze waarde waarde, en worden een set van vier wierrookbranders gebruikt om de goden in alle windrichtingen te behagen. Tibetaans wierook maakt verder onderdeel uit van de Tibetaanse geneeskunde.
Zuid-Arabië
In Zuid-Arabië heeft de wierook een sterk sociale functie. Het wordt vaak gebrand na een gezellig samenzijn. Als de wierook begint te smeulen is het moment van afscheid aangebroken.
Wierook en uw welzijn
Geuren kunnen u helpen een bepaalde stemming op te wekken. Ze kunnen u oppeppen, ontspannen, blij maken, u thuis laten voelen, herinneringen boven halen, uw fantasie stimuleren, etc.
U kent de term Aromatherapie? Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze, gebaseerd op gebruik van etherische olie en sommige andere natuurlijke geurextracten. Aromatherapie is een samentrekking van de woorden aroma en therapie en staat voor behandeling met geuren. Binnen de aromatherapie zijn verschillende stromingen die elk andere benaderingen, methoden en gebruiken hebben.
Er bestaat consensus dat aromatherapie geen enkel geneeskundig effect heeft… Wel of geen direct meetbaar geneeskundig effect, aromatherapie heeft veel mensen bewezen effectief te zijn bij vele lichamelijke- en geestelijke- klachten! Zoals u weet beïnvloedt ons denken en ons voelen, het functioneren van ons lichaam voor een heel groot deel. Aroma’s beïnvloeden ons gevoel en daarmee ons welzijn!
Wierook wordt veel gebruikt bij meditatie. Bij meditatie willen we ook een bepaald gevoel, stemming, of staat van bewustzijn bereiken. Daar kunnen de verschillende geuren aan bijdragen.
Veel gebruikte geuren, de werking op de geest en waarvoor ze vaak gebruikt worden(ook de spirituele doeleinden)
AMBER:
Een zachte zoete geur, een droomgeur. Geeft liefdeen vrede. Wordt gebruikt om macht over andere te verkrijgen en kwade geesten te verbannen.
APHRODISIA:
Is sexueel stimulerend en liefde opwekkend.
BENZOË: (korrelwierook)
Hars van de ‘Styrax Benzoin’ en komt uit Siam en Sumatra. Geeft liefde en toewijding, maakt stabiel. Bevordert meditatie. Geeft zuivering van ruimtes. Heeft een warme, maar sterke zoete geur.
CEDER:
Is een aangename houtgeur, geeft een prettige vertrouwde sfeer, vooral in de familieband. Schenkt aandacht, vruchtbaarheid en roem.
CINNAMON (kaneel):
Kruidengeur brengt geluk en werkt rustgevend. Geeft persoonlijke bescherming in moeilijke tijd.
CITRONELLA:
Wordt gemaakt van grassoorten, heeft een sterke geur en wordt oa gebruikt tegen de insecten. Werkt spierontspannend.
DENNEN (pine):
Een aangename geur die hoop doet leven, en die men brandt bij het iets nieuws ondernemen. Schenkt openheid van zaken, geeft steun bij verdriet. Helpt goed bij verstoppingen van de luchtwegen.
EUCALYPTUS:
Geeft genezing, bescherming tegen boze geesten. Verlichting bij ademnood, geeft extra energie.
FRANGIPANI:
Een bloemengeur op jasmijn gelijkend. Rustgevend Liefde en respect gevend, bewondering afdwingend.
FRANKINCENCE:
Geur gewijd aan de zon. Vruchtbaarheid bevorderend genezend, brengt verlichting en positieve energie.
HONYSUCKLE:(kamperfoelie)
Is een rustgevend kruid bevordert de meditatie.
JASMIJN:
Bloemengeur die staat voor aantrekking en invloed hebbende op het liefdesleven. Geeft spirituele liefde. Geeft vertrouwen in de partner. Maakt optimistisch. Tegen hoofdpijnen.
LAVENDEL:
Voor huiselijk gebruik. Geeft gastvrijheid en genezende werking. Tegen het boze oog. Geeft financieel succes. Maakt werklustig.
LEMON:
Maakt zeker, bescherming tegen negatieve gedachten. Werkt geestelijk verhelderend.
LILLY of the VALLY:
Schenkt geluk, rust en vrede.
LOTUS:
Brengt spirituele liefde en geluk in het leven. Symbool van vruchtbaarheid. In het boeddhisme is de lotus een heilige bloem die staat voor vernieuwing en herrijzing.
MAGNOLIA:
Viriliteit en sex-appeal, bevordert meditatie.
MUSK:
Heeft een stimulerende werking. Geeft zelfvertrouwen, bescherming en kracht.
MYRRHE:
Afkomstig van de Balsa struik waar de hars uit wordt gewonnen deze komt uit Arabië en Somalië. Het is een van de oudste wierook soorten en wordt al vermeld in het oude testament. Ze brengt vrede en succes, het geeft ontwikkeling van een hogere bewustzijnsvorming.
NAG CHAMPA:
Is een populaire milde geur gemaakt van de Champakaboom en andere lichte kruiden. Werkt goed als meditatieve wierook
OLIBANA: (korrelwierook)
Deze harswierook wordt gewonnen uit de Boswellia’ een boom uit Arabië. Beschermt tegen negatievteit in huis, reinigt, wekt energie op tegen geestelijke uitputting. Geeft inspiratie en een harmonieuze sfeer.
OPIUM:
Een bedwelmende en overheersende geur die veel wordt gebruikt bij iefdesaangelegenheden.
PATCHOULI:
Geeft een overdadig bedwelmende bloemen geur. Verhoogt passie en werkt stimulerend. Heeft een anti depressieve werking, en een positieve werking op de huid
PONTIFICAAL: (korrelwierrook)
Geschikt voor religieuze doeleinden en bij speciale gelegenheden.
ROZENGEUR:
Geeft een zintuigprikkelende werking. Schenkt liefde, vruchtbaarheid, vergeving. Geeft vredige sfeer in huis. Prettige dromen
SANDELWOOD:
Houtsoort afkomstig uit bergstreken in India en Indonesië. Geeft wilskracht, goed bij meditatie. Heft bezweringen op. Geeft weerstand bij ziekte
TEARS of SANDERAC: (korrelwierook)
Harswierook uit Noord Afrika, zeer oud gebruikte wierook bij diversen stammen. Heeft een reinigende werking. Weert slechte geesten en boze machten.
VANILLE:
Maakt snel van begrip. Geeft creativiteit.